ΨΩΜΑΚΙΑ “BAO BANS” HIRATA Σιγκαπούρης (10X40γρμ) κατεψυγμένα.
Συσκευασία : Κιβώτιο με 12 πακέτα των 10 τεμαχίων των 40 γραμμαρίων.
Συστατικά : Αλεύρι σίτου, κραμβέλαιο, ζάχαρη, μαγιά, αλάτι , γάλα σε σκόνη, διογκωτικά : Ε500 & Ε503.
Οδηγίες χρήσης : Ατμίζονται απευθείας για 7 με 9 λεπτά. Κατόπιν ανοίγονται και γεμίζονται με οποιοδήποτε υλικό.
Τα διάσημα ψωμάκια ατμού, που βρίσκονται πλέον σε πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα και όχι μόνο.
Μόδα η τάση; δεν γνωρίζουμε. Πάντως προκαλούν “τους καλούς τρόπους” απολαμβάνοντας τα με τα χέρια.
Τα bao buns είναι κινέζικα αφράτα σταρένια ψωμάκια . Η πρότυπη (πραγματική) ονομασία τους είναι baozi.
Είναι fluffy λευκά στρόγγυλα ψωμάκια ατμού που μπορούν να γεμιστούν με κάθε λογής υλικά, (ψαρικά, κρέας, λαχανικά, τουρσιά, αλοιφές, σάλτσες, μαρμελάδες και sause), δημιουργώντας κάθε κατηγορίας εκθαμβωτικά σάντουιτς που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο !
Δεν “λασπώνουν” αλλά αντιθέτως είναι πουπουλένια, αφράτα και ζουμερά.
Λειώνουν στο στόμα αναδεικνύοντας όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της γέμισης τους.
Η λέξη «bao» πατάει πάνω στο ταϊβανέζο gua bao, ένα πουπουλένιο ανοιχτό ψωμάκι, που εμφανίζεται διπλωμένο και μοιάζει με οβάλ σάντουιτς ή αφράτο τάκο. Μαξιλαράκι ζύμης που αχνίζεται γύρω στα οκτώ με εννιά λεπτά και λειτουργώντας σαν καμβάς, γεμίζεται με ποικίλα υλικά από το κλασικά κρεατικά, μέχρι θαλασσινά η και λαχανικά.
Όντας ιδιαίτερα ευέλικτα, δίνουν την ευκαιρία στους σεφ να τα προσαρμόσουν στη δική τους αισθητική.
Υπάρχουν ποικιλίες ως προς την γέμιση και την διαδικασία προετοιμασίας τους.
Κατά κανόνα όμως η γέμισή τους χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Με κρέας και πλήθος επιπλέον υλικών ή με μόνο λαχανικά (για τους χορτοφάγους). Στην Κίνα αλλά και την Ινδονησία εντοπίζονται δύο τύποι bao buns:
τα dabao (σε διάσταση ±10cm) που συνήθως προορίζονται για take away, και τα μικρότερα σε μέγεθος xiaobao (σε διάσταση 6-8cm) που σερβίρονται σε εστιατόρια σαν κουβέρ και όχι μόνο.
Σε αυτές τις ασιατικές χώρες είναι τα ποιο διάσημα σάντουιτς αφού τρώγονται πολύ εύκολα (στα όρθια).
Σχεδόν ολοστρόγγυλα, ετοιμάζονται στον ατμό και μπορούν να γεμιστούν όπως προείπαμε με τα πάντα.
Η Ευρωπαϊκή κουζίνα τα έχει τροποποιήσει. Έχουν προσαρμοστεί σε ένα πλατύ ψωμάκι που θυμίζει tacos, δηλαδή σαν αναδιπλούμενο ζυμάρι, το οποίο σερβίρετε με εναλλακτικές γεμίσεις, όπως θα γινόταν και με τα ψωμάκια του burger.
Στην χώρα μας, έκαναν την εμφάνιση πρόσφατα. Ωστόσο, με τα όλο και περισσότερα street food καταστήματα κυρίως, αλλά και εστιατόρια με ασιατικά μενού, η ζήτηση τους αυξάνεται ραγδαία.
Οι μικρές αυτές λοιπόν μπουκίτσες, επάξια κερδίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο φανατικό κοινό.
Είναι “τάση” στο φαγητό (γενικός) και έχουν καταστεί, γευστική εμμονή με πολλούς οπαδούς.